kategoriaLogoKaJoomla jatkaa jo 3.5-versiossa alkanutta käyttäjäkokemuksen (User Experience eli UX) parantamista reilulla otteella Joomla 3.6 -versiossa. Uudistuksia on paljon, yli 400 kaikki muutokset mukaan lukien. Käyttäjän kannalta tärkeitä niitä ei ole läheskään näin paljon.

Useimmat uudistukset ja parannukset ovat pieniä ja jäävät käyttäjiltä huomaamatta.

Useimmat ovat sellaisia, että kun niitä ensimmäisen kerran käyttää tai sen näkee ensimmäisen kerran, tuntuu, että ainahan tämä näin on ollut. Eli hyvään tarpeeseen tulivat. Käyttäjäkokemuksen parantumista on mietitty oikein kunnolla ja onnistuttukin siinä. Hyvä Joomla!

Esitellään UX-uudistuksista taas täysi tusina kuten  esiteltiin Joomla 3.5 -version kohdallakin. Korostetaan nyt vielä kerran, että kyse on ylläpitopuolen parannuksista. Nyt parannetaan ylläpitäjän työskentelykokemusta.

Kirjataan aluksi tusina kuten edellisen Joomla-versionkin kohdalla:

1. Päivityspaketin uudelleen asennus yhdellä klikkauksella. Jos epäilet, että päivityspaketti ei asentunutkaan oikein, voit asentaa sen yhdellä klikkauksella uudestaan. Tämä on Joomla-yhteisön aloite Joomlan johtotiimille (PLT).

PaivitaUudelleenMr. Ylläpidon kommentti:
Oikeastaan klikkauksia on kaksi: ensin puhdistetaan välimuisti (Poista vanhentuneet välimuistitiedot), jonka jälkeen uudelleen asennuksen painike aktivoituu (Asenna uudelleen Joomlan ydinkooditiedostot). Löytyy Joomlan päivityskomponentista.

2. Näytä kaikkien valikoiden kaikki nimikkeet.  Tämä ei kai sen kummempia selityksiä kaivanne. Tällainen pieni uudistus Valikoissa voi vähentää kummasti tuplalinkkien tai turhien linkkien etsimiseen  ja korjaamiseen kuluvaa aikaa.

3. Kuvat yhteystietojen kategoriasivulle.  Jälleen yksi pieni parannus, joka mahdollistaa yhteystietojen koontisivulla sivulla kaikkien henkilöiden kuvat.

 4. Kategorian luominen lennosta. Nyt voi luoda uuden kategorian vaikka artikkelia kirjoittaessasi.  Yleensä uuden kategorian tarpeen havaitsi artikkelin tallennusvaiheessa, kun oikeata ei löytynyt. Piti käydä kategorioiden hallinnassa luomassa uusi ja palata artikkeliin antamaan sille tämä uusi. Aiheuttia melkoisesti klikkailua sinne tänne.  Tämä koskee artikkelinen lisäksi myös yhteystietoja, uutissyötteitä ja mainospalkkeja. Helppoa kuin heinänteko: lisäät uuden kategorian nimen kategoriakenttään ja tallennat.

5. Järjestelmätiedoista enemmän infoa. Järjestelmätiedoista on saatavissa entistä enemmän tietoa Joomlastasi vaikka tukipyynnön saatteeksi.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Kuinkahan moni on tiennyt, että Järjestelmätiedoista voi tallentaa itselleen tekstimuotoisen listan Joomlaasi asennetuista lisäosista etc. Ladatkaa itse ja ihmetelkää mitä Joomlanne on syönyt vuosien varrella.

6. Logs-kansio (eli lokit) siirretty administrator-kansioon. Logs-kansio siirrettiin pois Joomlan juuresta. Tämä siirto parantaa yhteensopivuutta joidenkin palvelimien kanssa.

Mister Ylläpidon kommentti:
Tämä koskee luonnollisesti uusia asennuksia.

7. TinyMCE-editori. TinyMCE-editorin asetuksissa voi nyt valita, käyttääkö Sivuston asetuksien sanojen suodatusta vai käyttääkö editorin sanojen suodatusta.

8. Sivupohjien hallinnan editori. Editori tukee nyt SASS- ja SCSS-tiedostojen muokkausta sivupohjien hallinnassa sen omalla editorilla.

9. CodeMirror-editori. Vähemmälle huomiolle jäänyt koodieditori on saanut päivityksiä. Mainittakoon mm. aktiivisen sanan vastaavuudet korostetaan koko artikkleissa. He, jotka käyttävät CodeMirroria tietävät mistä on kyse.

10. Välimuistin tyhjennys. Järjestelmä -> Tyhjennä välimuisti on saanut Poista kaikki -painikkeen. Pieni uudistus vähentää jälleen ylläpitäjien klikkauskäden jännetuppitulehduksia.

11. Valikkotason ACL. Valikkotasolla voi estää tai sallia tietyn tai tiettyjen käyttäjäryhmien pääsyn valikkoon ja tietysti sen samalla nimikkeisiinkin. Ennen ei valikkotasolla löytynyt ACL-mahdollisuutta. Lyhyesti selitettynä hallitaan sitä mitä käyttäjäryhmät voivat nähdä, tehdä, muokata, poistaa ja lisätä. Vähiten oikeuksia satunnaisella sivuston käyttäjällä (näkee) ja eniten pääkäyttäjällä (voi tehdä mitä tahansa).

12. Päivityssivustot. Aikaisemmin lisäosan päivitysivun pystyi vain estämään. Nyt sen voi poistaa ja rakentaa uudelleen oikean polun lisäosan XML-tiedostosta.

pudotusvalinta13. Ylläpidon hallintanäkymiä "siistitty". Esimerkiksi artikkelien hallinnassa on vaakarivillä pudotusvalinnassa valittavissa artikkelin tasolla arkistoi tai poista.  Helpottaa se tämäkin ylläpitäjän työtä. Aikaisemmin Joomla 3.5 versiossa tuli mukaan hallintanäkymään kategoriatasolle esim. artikkeleissa näkyviin kuinka monta artikkelia on julkaistu tai julkaisematta, kuinka monta roskakorissa tai arkistoitu. Mukavaa käyttäjäystävällisyyttä.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Taisi taas mennä yhdellä yli tusinan, mutta olkoon. Täydennetään listaa vielä syksyn mittaan. Mainittakoon vielä, että kielitiedostot uudistuivat melkoisesti.

Lue myös artikkeli Joomla 3.5 - uudet ominaisuudet