kategoriaLogoKaJoomla on useasti palkittu sisällönhallinta-/julkaisujärjestelmä. Se mahdollistaa hyvin monipuolisten verkkojulkaisujen valmistamisen ja siihen voi liittää tehokkaita online-ohjelmia. Monelta näkökannalta katsottuna, mukaan lukien sen helppokäyttöisyyden ja laajennettavuuden, ovat tehneet Joomlasta yhden suosituimmista sisällönhallintajärjestelmistä.

Parasta lienee, että Joomla on ilmainen eli vapaasti kaikkien ladattavissa ja asennettavissa. Joomlalla on myös suomenkieliset tukisivut osoitteessa www.joomla.fi. Englanninkielinen tukisivusto löytyy osoitteesta www.joomla.org

 

Joomla!

 nainentietokone

 

Artikkeli perustuu suurelta osin  Core Features-artikkeliin, joka on julkaistu Joomla.org -sivustolla.

Mihin Joomlaa sitten voidaan käyttää?

Joomlaa käytetään joka puolella maailmaa Joomla kaikenlaisilla ja -kokoisilla sivustoilla. Muutama esimerkki käyttökohteista:

  • Yritysten verkkojulkaisut ja portaalit
  • Yritysten intranetit ja extranetit
  • Online-julkaisut, lehdet ja julkaisut
  • Verkkokaupat ja online-varauspalvelut
  • Julkisen puolen sovellukset
  • Liiketoiminnan verkkojulkaisut
  • Yhdistysten ja vastaavien verkkosivut
  • Yhteisöpohjaiset porttaalit
  • Koulujen ja muiden oppilaitosten verkkosivut
  • Henkilökohtaiset verkkosivut

Mikä on sisällönhallintajärjestelmä (CMS) / julkaisujärjestelmä?

Sisällönhallintajärjestelmä (lyhenne CMS) on ohjelma, joka pitää jokaisen osan verkkojulkaisustasi järjestyksessä. Sitä voi verrata perinteiseen kirjastoon, joka taas pitää kirjat ja muut julkaisut järjestyksessä ja säilyttää niitä. Sisällönhallintajärjestelmässa sisältö voi olla  tekstiä, kuvia, musiikkia, videoita, dokumentteja ja melkein kaikkea mitä verkossa voi julkaista. Isoin etu tulee siitä, ettei sen käyttäjiltä vaadita teknistä ammattitaitoa tai -osaamista sen hallinnoimiseen. Sisällönhallintajärjestelmä huolehtii hallinnoinnista eli tallentamisesta ja julkaisusta.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Koska sisällönhallintajärjestelmällä voidaan tarkoittaa myös yrityksen (esim.) kaikenlaisen digitaalisen dokumentaation säilyttämistä, niin termi julkaisujärjestelmälle verkkojulkaisuna voi olla myös www-julkaisujärjestelmä. Tosin menee jo vähän pilkunnuolemisen puolelle. Lapsella on kaksi nimeä, jotka tarkoittavat samaa asiaa: julkaisujärjestelmä tai sisällönhallintajärjestelmä. Ensimmäinen on erittäin suosittu Suomessa. Tällä sivustolla puhutaan useimmin julkaisujärjestelmästä.

Joomla on monikielinen

Joomla on kaikkein suosituin ja laajalti tuettu open source (avoimen lähdekoodin) monikielinen CMS-sovellusalusta maailmassa ja tarjolla on kymmeniä kieliä. Webmasterit ja sisällöntuottajat voivat luoda verkkosivuja näytettäväksi usealla kielellä ilman, että koskaan tarvitsee hakea vaihtoehtoja muualta kuin Joomlassa saatavilla olevista. Tämä on iso askel eteenpäin ja näyttää tarvittavat mahdollisuudet, jotka voivat tehdä verkkosivuista paljon saavutettavammat, tavoittaen paljon laajemman lukijakunnan.

Hyvin tuettu 

Maailmanlaajuinen, innostunut yhteisömme on täynnä yksittäisiä henkilöitä sekä huippuluokan kehittäjiä ja liíke-elämän asiantuntijoita, jotka aktiivisesti auttavat palkatta foorumeillamme. Suomessa vastaava foorumi on www.joomla.fi

Kautta maailman löytyy tuhansia Joomla-palveluiden tarjoajia, jotka voivat auttaa rakentamaan, ylläpitämään ja markkinoimaan Joomla-projektejasi. Joomla-yhteisöllä on tarkistettu hakemisto joistakin näistä palveluntarjoajista, jotka löydät osoitteesta Joomla! Resources Directory eli Joomlan resurssihakemistosta.

Helpot päivitykset

Yksi suurista haasteista minkä tahansa ohjelman kanssa on pitää se ajan tasalla. Onneksi Joomlassa on "Yhden napsautuksen versiopäivitys" -ominaisuus, mikä tekee tästä prosessista helppoa kaiken tasoisille käyttäjille.

Sisäänrakennetussa päivityksessä on on automaattinen tarkistus, joka huomauttaa sinua jos jotain pitää päivittää; tähän sisältyvät varsinainen ydinkoodi ja Joomlan lisäosat, jotka käyttävät hyödykseen tätä ominaisuutta. Sivustosi pitäminen ajan tasalla on yksittäin paras asia, jolla voit vakuuttaa sivustosi arvon ja Joomla antaa sinulle siihen työkalut, joilla voit tehdä tämä vähällä vaivalla.

Joomla 3.5 -versiosta lähtien, kiitos uuden emailpäivitysilmoitus-liitännäisen, Joomlasi tarkistaa uuden Joomla-version saatavuuden ja heti kun sellainen löytyy, se lähettää sivuston pääkäyttäjille sähköpostitse ilmoituksen saatavilla olevasta päivityksestä.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Sähköposti-ilmoitus koskee vain Joomlaa itseään. Jos vastuullasi on 20 sivuston ylläpito, kannattaa harkita haluatko jokaiselta sivustolta emailin erikseen. Sähköposti-ilmoituksen lähettämisen voi myös estää ylläpidossa.

Lisäosien saatavilla olevat päivitykset näkyvät ohjauspaneelissa ylläpidossa.

Integroitu ohjejärjestelmä

Joomlalla on aina yhteydestä riippuva ohjejärjestelmä, joka auttaa kaikkien tasojen käyttäjiä toimimaan Joomlassaan. Useimmilla sivuilla on Ohje-painike ylhäällä oikealla, josta saat apua ymmärtämään täydellisesti sen sivun valintoja. On myös sanasto, joka  selvittää termit tavallisella englannilla, version tarkistaja varmistaa, että käytät viimeisintä versiota, järjestelmän informaatiotyökalu auttaa sinua ongelmanratkaisussa. Jos kaikki muu epäonnistuu, linkit runsaiseen resursseihin lisäavusta ja tuesta ovat saatavilla, kuten Joomla! Documentation (Joola! -dokumentit) ja User Forum (käyttäjäfoorumi). Suomeksi tukea saat Joomla.fi -foorumilta.

Mediatiedostojen hallinta

Median hallinta on työkalu mediatiedostojen ja -hakemistojen helppoon lataukseen, järjestämiseen ja hallintaan. Voit käsitellä monentyyppisiä tiedostoja, kiitos muokattavien MIME-asetusten. Median hallinta on integroitu artikkelin editoriin, joten voit voit päästä käsiksi kuviin ja kaikkiin muihin mediatiedostoihin, jolloin voit helposti käyttää niitä kirjoitetussa sisällössä.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Joissakin lisäosana saatavissa editoreissa, kuten JCE-editorissa, tämä hallinta on vielä kehittyneempi. JCE rakentuu TinyMCE-editorin pohjalle ja on siitä kehitetty monipuolisempi versio. JCE-editori taitaa olla Joomlan suosituin editori. Yleisesti ottaen mediatiedostojen käsittely Joomlassa on kiitettävän helppoa käyttipä mitä editoria tahansa.

Julkisivun kautta muokkaaminen

Muokkaamisen pitäisi olla helppoa ja nopeata. Luet sivustosi sisältöä ja näet, että sitä pitää muuttaa hieman. Enää ei tarvitse kirjautua ylläpidon puolelle pienten sisällön tai moduulien muokkausten takia. Yksinkertaisesti napsauta ja muokkaa julkisivun puolella.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Toki julkisivupuolellakin pitää kirjautua, mutta on se nopeampaa ja helpompaa kuin ylläpitopuolen kautta.

Etsi paremmin, etsi tehokkaamin

Sisäänrakennetulla haulla ja tehokkaalla haulla, vierailijat sivustollasi voivat nopeasti ja helposti löytää oikean tiedon. Vielä enemmän, kiitos tilastoinnin, voit analysoida vierailijoittesi tarpeita ja tehostaa sisältöäsi vielä paremmaksi palvelemaan heitä. Sinulla on mahdollisuus käyttää mukaan liitettyä tehostettua indeksointia, edistyneitä hakuehtoja, automaattisia hakuja - tehdä Joomlasi hausta parhaan luokassaan perinteisten ratkaisujen sijasta.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Oikeastaan Joomlassa on haku ja älykäs haku (Search ja Smart Search), mutta jälkimmäinen on nimetty tehostetuksi hauksi.

Sisällön hallinta 

Joomla on sydämeltään sisällönhallintajärjestelmä (CMS) ja sillä on muutamia todella hienoja ominaisuuksia, jotka tekevät sisällön järjestämisestä ja hallinnasta kuin tuulahduksen. Sisällön luominen on hyvin helppoa sisäänrakennetulla WYSIWYG-editorilla ja sallii sinun muokata sisältöä tietämättä mitään koodauksesta. Sisällön luomisen jälkeen huomaat, että sinulla on paljon mahdollisuuksia näyttää sisältö julkisivun puolella. Layoutista riippuen, voit näyttää useita valmiiksi asennuttuja moduuleita näyttämään suosituimmat artikkelit, uusimmat artikkelit, samaan asiaan liittyvät artikkelit jne.

Joomla 3.5 -versiosta lähtien kuvan lisääminen on helppoa vedä ja pudota -toiminnolla omalta tietokoneelta suoraan sisältöön. Tämä toimii kaikkialla, jossa käytät TinyMCE-oletuseditoria. Ja jos haluat lisätä artikkeliin moduulin, Joomla tekee sen helpoksi työkaluvalikossa olevalla työkalulla. Sinun ei tarvitse oppia yhtään syntaksia tai muistaa moduulin yksityiskohtia, koska käyttöliittymä tekee sen puolestasi.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Yksinkertaisesti sanottuna, sisällön ympärillä voidaan näyttää erilaisia moduuleita: vasemmalla, oikealla ylhäällä ja alhaalla layoutista riippuen.  Ja itse artikkelissakin. Moduuleita saat lisäosana joka lähtöön.

Upotetut kategoriat

Kun hallinnoit sisältöä, järjestäminen on avainsana. Iso plussa laajojen sivustojen hallinnan avuksi on, että upotettuja kategorioita voi luoda ilman rajoituksia.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Upottamisen sijaan voidaan puhua myös alakategoroista. Toisin sanoen on pääkategoria, jolla on alakategoria, jolla taas voi olla alakategoria jne.

Tagaus

Kun kategoriointi ei riitä jäsentämään sisällön rakennetta, on aika katsoa tasaista järjestysrakennetta, jonka tarjoaa parhaiten tagaus. Vielä lisää, tagaus Joomlassa tukee upotusta, joten sekään ei aseta rajoituksia.

Sisällön versiointi

Et koskaan enää menetä aikaisempaa tärkeätä versiota artikkelistasi ja muista muutoksista sivustollasi. Nyt voit tarkasti seurata kuka teki mitäkin muutoksia, milloin ja jos versiohuomautus on annettu, miksi nimike tuli muokatuksi. Sitten jos tarvitsee, voit palauttaa aikaisemman version.

RSS-syötteet 

Varmista, että sivustosi vierailijat pysyvät ajan tasalla lisäämästäsi uudesta sisällöstä, vaikka he kävisivät vain silloin tällöin. Jakelusyötteen (Syndicaton Feeds) avulla luoda syötteen, jonka vierailijasi tilaavat omaan RSS-lukijaansa ja vastaanottavat päivitykset. Uutisyötteen hallinnan kautta voit integroida RSS-syötteet omalle sivustollesi. Kokoa esimerkiksi joidenkin suurimpien uutissivustojen kaikki postitukset ja näytä ne sivustollasi.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Uutissyötettä voi olla kahteen suuntaan: tarjoat oman sivustosi uutisia vierailijoillesi tilattavaksi RSS-syötteenä tai näytät sivustollasi uutisyötettä esimerkiksi jonkin suuren lehden uutisososastosta.

Valikoiden hallinta

Valikon hallinnassa voit luoda niin monta valikkoa ja valikon nimikettä (linkkiä) kuin tarvitset. Voit järjestää valikkosi hierkkian (ja upotetut valikon nimikkeet) täysin erillään sisällön rakenteesta. Laita yksi valikko moneen paikkaan millä tyylillä haluat; rollovereilla, dropdown (pudotusvalikoilla), pikaikkunoilla (flyout) ja monilla muilla navigaatiosysteemeillä, joita voit ajatella. Myös automaattisesti luodaan murupolku, joka helpottaa sivuston vierailijoita navigoinnissa.

Mahtava laajennettavuus

Joomlan ydinkoodi on vain alku, oikea voima on siinä, kuinka voit muokata Joomlaa. Saatavilla on yli 7.900 laajennosta, joilla voit laajentaa sivustoasi ja joilla saat sen toiminnallisuutta laajemmaksi. Vieraile Joomla! Extensions Directory -hakemistossa (kutsutaan usein lyhenteellä JED, Joomlan lisäosien hakemisto ja latauspaikka) tai käytä Joomlan lisäosan etsijää, jolla näet tuhansia tapoja, joilla parantaa Joomlaasi vastaamaan haluamaasi.

Laaja ACL kaikkeen tarvittavaan pääsyn hallintaan

ACL perustuu käyttöoikeusluetteloon, se sallii sinun hallita käyttäjiä sivustollasi ja erilaisia ryhmiä. Kun hallinnoit isoa sisältöä portaaleissa tai jopa intraneteissä, se tarkoittaa, että tarvitset laajan kontrollin kuka voi nähdä mitäkin ja kuka voi muokata tai hallita mitäkin. Joomlan ACL on erittäin tehokas ja sitä voidaan virittää sivuston hallinnan kautta sopimaan kaikkiin tarpeisiin, mitä sinulla saattaa olla.

Mr. Ylläpidon kommentti:
ACL löytyy myös valikkotasolla. Voit määrittää haluamasi valikon (ja tietysti sen linkit) näkymään vain tietylle tai tietyille käyttäjäryhmille. ACL on lyhene sanoista Access Control List eli käyttöoikeusluettelo.

Muotoilijoille - Designereille

Design irtikytkettu

Joomla oli yksi edelläkävijöistä avoimen lähdekoodin sisällön-/julkaisujärjestelmistä (CMS), joka omaksui MVC muotoilustrategian. MVC tarkoittaa, että näkymät on täysin erillään liiketoiminnan logiikasta. Tästä on valtava etu, koska omistat näkymät tai voit syrjäyttää ne toteuttaaksesi paremman mittatilaustyönä tehdyn muotoilun. Joomla ei vain anna sinulle vain muotoilun vapautta, jota olet aina halunnut vaan voi auttaa sinua tekemään sivustoistasi joukosta erottuvia.

Less - tee enemmän

Käytä vähemmän aikaa koodaukseen ja vähennä ikäviä tehtäviä, mitkä liittyvät käyttöliittymän rakentamiseen Joomlassa. Joomlan ominaisuuksia ovat nyt LESS CSS ja jQuery, jotka tarkoittavat, että voit kirjoittaa vähemmän koodia saadaksesi aikaan parempia tuloksia. Lisäksi Icomoon-fonttikirjasto tarjoaa runsaat retina-optimoidut kuvakkeet. Joomlan käyttäjän käyttöliittymä (Joomla! User Interface) -ohjelmakirjasto antaa sinulle standardoidun ylläpito- & julkisivupuolen käyttöliittymän.

Upeat fontit viimeiseen silaukseen

Muotoilijat tietävät fonttien voiman ideoiden ja muotoilustrategian esittämiseen. Joomlassa sinun ei tarvitse rajoittua standardeihin Web-fontteihin. Joomlan ydinkoodi itsessään avaa kokonaan uuden ilmaisun maailman, koska se sallii sinulle vapauden käyttää Google-fontteja saamaan tuon uuden muotoilun unelman todeksi! 

Responsiivisuus Boostrapilla

Joomla on mobiilivalmis ja mahdollistaa, että voit luoda ei vain verkkosivustoja vaan verkkosovellusohjelmia, jotka toimivat käytännöllisesti katsoen kaikissa laitteissa. Joomlan ydinkoodin sivupohjat rakennetaan Bootstrapilla, mikä tekee niistä responsiivisia perinteisten ratkaisujen sijaan. Mikä tarkoittaa, että sinulla on työkalupakki työskentelyyn ja tarkoittaa myös, että sivupohjien luonti on jopa helpompaa!

Ohita pois!

Hyvin edistyneellä ohitussysteemillä, muotoilijat saavat mahtavan määrän tehoa siihen kuinka sivut & elementit näytetään koskematta lainkaan ydinkoodiin! Käytännnössä kaikki Joomlan generoima HTML voidaan muokata projektiisi sopivaksi.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Joomlassa overridesta monet puhuvat myös ylikirjoittamisena. Käytetään paljon ja on oikasti hyödyllinen.

Sivupohjien hallinta

Joomlan sivupohjat ovat enemmän kuin kehysympäristö muotoilujesi hallintaan, vaan ne ovat myös tehokas työkalusarja, jolla voit tehdä sivustostasi juuri sellaisen kuin haluat. Sinulla on täydellinen hallinta ulkoasuusi, koska voit käyttää joko yksittäistä sivupohjaa kaikilla sivustosi sivuilla tai eri sivupohjaa kullakin sivuston osalla tai valikon nimikkeellä. Visuaalisen hallinnan taso menee vähän pidemmälle tehokkaalla sivupohjan ohikirjoittamisilla, jotka sallivat sinun muokata jokaista sivujesi osaa. 

Mr. Ylläpidon kommentti:
Sivupohjien valmistus on oma haaransa Joomlassa ja samalla melkoisen isoa liiketoimintaa.

Kehittäjille

Käyttäjien hallinta

Joomlassa on rekisteröitymisjärjestelmä, joka mahdollistaa käyttäjien muokata omia asetuksiaan. Perinteisten ratkaisujen sijaan, Joomlassa on yhdeksän käyttäjäryhmää, joilla on eri tyyppisiä oikeuksia siitä mihin voivat päästä, muokata, julkaista ja hallinnoida.

Tunnistautuminen (autentikointi) on tärkeä osa käyttäjien hallintaa ja Joomla tukee useita protokollia, mukaan lukien LDAP, OpenID ja jopa GMAIL. Tämä tekee käyttäjälle mahdolliseksi käyttää olemassa olevia tilitietojaan virtaviivaistamaan rekisteröitymisprosessia. Kaikki tämä voidaan ottaa käyttöön lisäosilla, ja antaa sinulle täyden kontrollin mihin käyttäjillä on pääsy ja kuinka he tunnistautuvat sivustollesi.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Joomlassa on oltava vähintään yksi tunnistautumisen tapa käytössä. Jos laitat kaikki kiinni, niin sivustollesi ei kirjaudu kukaan, ei edes pääkäyttäjä. Käyttäjäryhmiä voi aina luoda lisää, ei ole pakko pysyä yhdeksässä.

Mikrodatan ohjelmakirjaston toteutus

Kehittäjät voivat nyt entistä helpommin sisällyttää mikrotiedot (mikrodata, microdata) lisäosiinsa ja sivustoille. Automaattisesta tekijätagista artikkeleissa muodostamaan yksityiskohtaisen koodituksen informaatiohakemistoihin, mikrotietojen ohjelmakirjasto parantaa merkittävästi sitä kuinka voit optimoida Joomlasi SEO-tuloksia.

Mr. Ylläpidon kommentti:
He, jotka tietävät mitä mikrodata on, saavat tästä aihetta iloon. Jos haluat testata oman sivustosi mikrodatan, voit tehdä sen täällä: Jäsenneltyjen tietojen testaustyökalu. JCE-editoriin on saatavilla lisäosa (addon), jolla voi hoitaa mikrotietojen antamista artikkelitasolla.

Järjestelmäominaisuudet

Nopeat sivun lataukset ovat mahdollisia sivuväliaikaismuistilla, osatason moduulin väliaikaismuistilla ja GZIP-sivupakkauksella. Jos sivustosi järjestelmän ylläpitäjän täytyy ratkaista jokin ongelma, laajennettu debuggausmoodi ja virheraportointi ovat saatavilla. FTP-siirtotapa mahdollistaa tiedosto-operaatiot (kuten lisäosien asennukset) muuttamatta hakemistoja tai tiedostoja kirjoitettaviksi (writable), tehden sivustosi ylläpitäjän elämän helpommaksi ja nostaen sivustosi turvallisuutta. Ylläpitäjät kommunikoivat nopeasti ja tehokkaasti käyttäjien kanssa kahdenkeskisesti yksityisviesteillä tai kaikkien sivuston käyttäjien kanssa joukkopostituksella.

Mr. Ylläpidon kommentti:
FTP-siirtotavan asetukset löytyvät Sivuston asetuksista.

PHP 7 -tuki

Joomlan versiosta 3.5.0 lähtien Joomla on tukenut kaikkein uusinta Zendin PHP-versiota, joka on PHP 7, se tarjoaa huomattavan suorituskyvyn tehon verkkosivustollesi. Joomlan käyttäjät voivat nauttia siitä hyödystä, jonka suorituskyvyn parantuminen tarjoaa. Joomla antaa silti tuen vanhemmille PHP-versioille taaksepäin aina versioon 5.3.10 saakka niille palvelimille, joita ei vielä ole päivitetty.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Jos palvelutarjoajallasi korkein php-versio 5.3.x, niin juokse kirkuen toisen palveluntarjoajan luokse. Php 5.3 on vaarallinen eikä ole minkäänlaisen tuen parissa  tietoturvan tai bugien osalta. Lisäksi nykyiset lisäosat yleensä vaativat jo korkeampaa php-versiota kuin 5.3.x. Lue tarkemmin php-tuen päättymisestä sen eri versioiden osalta: Tuetut php-versiot.