Gantry 5 määritelmät

alasvetovalikkoPudotusvalikosta löytyvät vielä Offline- ja Error-sivujen layoutit.Kun avaat ensimmäisen kerran Gantryn konfiguraation, saatat vähän hämmästellä vaikka olisitkin kokenut edeltäjän Gantry 4 käyttäjä. Edessäsi on uusia ja outoja termejä. Koska Gantry 5 on valmiiksi julkaisujärjestelmästä riippumaton, sen kehittäjät päättivät esitellä kokonaan uudet termit ehkäistäkseen sekaannuksen Gantryn ja Joomlan tai WordPressin termien kanssa.

Se pidätkö uudesta Gantrysta riippuu siitä, teetkä sivustoja monella eri julkaisujärjestelmällä, jolloin varmasti pidät Gantryn järjestelmäriippumattomuudesta. Jos taas käytät sitä pelkästään Joomla-sivustojen rakentamiseen, tottuminen voi viedä vähän enemmän aikaa.

Uudet määritelmät

  • Outline - hahmotelma:
    Verrattavissa sivupohjien tyyliin Joomlassa, yhdistettävissä tiettyihin valikon nimikkeisiin (linkkeihin).  Valmiina on aina yksi Base Outline, jossa on sivupohjan globaalit oletusasetukset ja vähintään yksi teema (Theme Outline) mutta yleensä näitä on useampia. Teemat perivät globaalit asetuksensa Base Outlinesta, ellei niitä ylikirjoiteta. Ylikirjoittamisella tarkoitetaan yleensä jonkin arvon muuttamista, kuten esimerkiksi fontin koon ja värin muuttamista.
  • Particle - Partikkeli:
    Eräänlainen pieni "moduuli", mutta on olemassa vain Gantryssa. Erityisen hyödyllinen vaihtoehto monimutkaiselle Oma -moduulille. Sivupohjan mukana toimitetaan tietty määrä tietyllä tavalla toimivia partikkeleita, mutta voit aina luoda omiakin partikkeleita. Hydrogenissa niitä on kohtuullisesti, RT-sivupohjissa huomattavasti enemmän.
  • Atom - Atomi, perusosa:
    Gantryn erityisiä "moduuleita" nekin, mutta joita käytetään vain ei-näkyvien elementtien kuten Google Analytics  ja pienten Javascriptien tai  CSS-koodien upottamiseen sivustolle.
  • Styles - Tyylit:
    Identtinen Gantry 4 kanssa. Nämä ovat esiasetettuja tyylejä värivalintoineen ja liitettävissä Outlineen (Hahmotelmaan). Voit muokata niitä omalle sivustolle sopiviksi.

Section-termit

Section, Grid ja Block  ovat käytössä pääasiassa sivupohjan Layout-taulussa. Yhdessä sectionissa voi olla useampi rivi. Yhdellä rivillä voi olla useita partikkeleita tai moduuli-asemia (module positions). Lisäksi riville voi sijoittaa spacer-tilan eli tyhjää tilaa.

Tämän sivuston ohjeissa käytetään pääasiassa englanninkielisiä termejä, koska Gantry on myös englanninkielinen.

 SectionTarkenne

 

SectionGrid

 

 SectionBlock