Yllättänyt nainen Joomla 3.5 tukee PHP 7 -versiota. Se nopeuttaa sivuston toimintaa,  se on totta eikä markkinapuhetta. Valitettavasti vain osa non-core lisäosista on vielä päivittämättä PHP7-yhteensopiviksi, joten ole varovainen jos asetat palvelimessa php-seiskan päälle. Tuloksena voi olla valkoinen ruutu (yleensä). Syy on silloin erittäin todennäköisesti vanhentuneessa non-core lisäosassa. Muista, että sivupohjatkin ovat lisäosia.

Kaiken kaikkiaan uudistuksia ja lisätoimintaja on reilusti yli 30. Useimmat helpottavat ylläpitoa ja sivuston hallinta julkisivupuolen kautta on laajentuntut reippaasti. Joomla ei enää noudata periaatetta, että noin kolmen vuoden välein tulee iso versiopäivitys, jossa uudet ominaisuudet esitellään. Se ei sovi nykyaikaiseen nopean julkaisun rytmiin. Nykyisin Joomla esittelee uusia ominaisuuksia melko nopeallakin aikataululla. Lisäosien kehittäjät kiittävät (ja yrittävät pysyä perässä). Nyt tuli harvinaisen iso pläjäys lisäyksiä.

Myös kielitiedostoihin tuli uusia rivejä melkoisesti uusien toimintojen myötä. Siksi kannattaa huolehtia siitä, että kielitiedostot ovat ajan tasalla. Monia termejä myös muutettiin. Enää ei ole termejä artikkelien hallinta, moduulien hallinta, lisäosien hallinta jne. Ne ovat nyt Artikkelit, Moduulit, Lisäosat jne. Tämän sivuston ohjeissa, vinkeissä ja artikkeleissa käytetään uusia termejä.

Tässä tusinan uudistuksen lyhyt esittely:

1. Järjestelmän & järjestelmäympäristön tiedot. Käyttäjällä on mahdollisuus ladata oman Joomlansa järjestelmä-/ympäristötiedoista yhteenveto tukipyyntöjen tueksi.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Mikseipä tuon yhteenvedon voisi ladata itselleenkin silloin tällöin lueskeltavaksi siitä, mitä kaikkea Joomla on syönyt. Latauspainike löytyy Järjestelmätiedoista.

2. Sähköpostin testiviesti. Sähköpostiasetusten asettamisen jälkeen käyttäjä voi lähettää testiviestin asetusten toiminnan oikeellisuuden testaamiseen. Sähköpostiasetukset löytyvät Sivuston asetuksista.

3. Moduuli helposti artikkeliin. Joomlan TinyMCE  oletuseditoriin työkaluvalikkoon  lisättiin painike, josta voi suoraan lisätä moduulin artikkeliin. 

Mr. Ylläpidon kommentti:
JCE-editorissa tätä painiketta ole, mutta vastaavan toiminnon voi lisätä editoriin Regular Labsin liitännäisellä Modules Anywhere. Liitännäisen saa maksutta osoitteesta www.regularlabs.com.

4. Vedä ja pudota. TinyMCE-editoriin on lisätty vedä&pudota -ominaisuus, joka tarkoittaa, että voit vetää esimerkiksi vetää kuvan oman koneen työpöydältä suoraan editorin kirjoituskenttään. Kun tallennat artikkelin, niin myös kuva tallentuu palvelimelle. Ominaisuutta voi käyttää kaikkialla, missä TinyMCE on käytössä. 

Mr. Ylläpidon kommentti:
JCE-editorissa vastaava ominaisuus on ollut jo pitkään.

 5. Lisää kuva ja Lue lisää - painikkeet siirretty. Ennen editorin kirjoituskentän alareunassa (TinyMCE) olleet painikkeet on siirretty työkaluvalikkoon muiden työkalujen joukkoon. Jonne ne luonnollisesti kuuluvatkin.

kateg hallinta6. Artikkelien määrät. Julkaistujen, julkaisemattomien, arkistoitujen ja roskakoriin siirrettyjen artikkelien määrän näkee yhdellä vilkaisulla näkymässä Artikkelit -> Kategoriat.

Sama toiminto/näkymä on myös mainospalkeissa, kontakteissa ja uutisyötteissä. (Se löytyy aina kategoria-kohdasta.)

Mr. Ylläpidon kommentti:
Miksi tämä lisätään vasta nyt? Niin yllättävältä kuin se tuntuu, niin esim. roskakorissa olevien nimikkeillä on merkitystä joissakin toiminnoissa. (Roskakori on tyhjennettävä ennen toiminnon suorittamista.)

7. Tilastotiedot. Tilastotietoihin kerätään tietoa käyttäjien laiteympäristöstä, kuten esimerkiksi käytetyn Joomlan versio, php-versio ja tietokannan tyyppi. Näitä tietoja käytetään Joomlan ja sen ominaisuuksien kehittämisessä. Uuden Joomlan asennuksen jälkeen tietojen keruu on oletuksena päällä, mutta käyttäjä voi milloin tahansa sulkea sen ko. liitännäisestä.  Mitään henkilökohtaisia tietoja ei kerätä. Tilastotietojen graafinen esitys on kaikkien nähtävissä Joomla.orgin sivulla Usage Statistic.

8. Artikkelien satunnainen järjestys. Artikkelit voidaan esittää nyt blogi- ja listausnäkymissä esittää satunnaisessa järjestyksessä.

9. Päivitysilmoitus sähköpostiin.  Joomlan päivittymisestä voi saada sähköpostin suoraan sivustolta. Useimmat meistä huomaavat Joomlan päivityksen tulleen vasta kun käyvät oman Joomlansa ylläpidossa. Päivitysilmoituksen saa sähköpostiinsa pääkäyttäjätason ylläpitäjä, jos liitännäisessä Joomla! Päivitysilmoitus on annettu hänen sähköpostinsa. Jos yhtään sähköpostiosoitetta ei ole annettu, kaikki pääkäyttäjätason käyttäjät saavat ilmoituksen sähköpostiinsa. Sähköpostiosoitteen pitää kuulua rekisteröityneelle pääkäyttäjälle, joten mitä tahansa sähköpostiosoitetta ei kannata antaa. Viestin sisältöä voi muokata kielten ylikirjoituksissa.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Liitännäisen toiminnon voi estää asettamalla liitännäisen julkaisemattomaksi. Näin ei tarvitse vastaanottaa päivitysilmoitusta kaikilta sadalta ylläpitämältäsi sivustolta.

10. Sivupohja Protostar. Tässä asennuspaketin mukana tulevassa sivupohjassa voi nyt käyttää custom.css -tiedostoa. Hyvä uutinen sivuston rakentajille. He tietävät custom.css -tiedoston merkityksen.

11. Kirjaudu ulos -linkki. Nyt voi tehdä pelkän Kirjaudu ulos -linkin valikkoon. Tähän asti uloskirjautumislinkki on näkynyt Kirjaudu sivustolle -moduulin painikkeessa kun käyttäjä on kirjautunut sivustolle. Tämän vuoksi moduuli on pitänyt esittää mahdollisimman monella sivulla sen varmistamiseksi, että käyttäjä varmasti muistaa kirjautua pois sivustolta.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Kotikoneella ei ole kovin vaarallista, jos unohtaa kirjautua ulos sivustolta. Yleisillä koneilla esimerkiksi kirjastoissa tms. on jo vähän vaarallisempaa jättää vaikkapa ylläpito auki seuraavalle koneen käyttäjälle. Tämä uusi toiminto vähentää erilaisten popupien tarvetta ja kikkailua kahdella Kirjaudu sivustolle -moduulilla. Muista kuitenkin asettaa Kirjaudu ulos -nimikkeen käyttöoikeudeksi registered, että se näkyy vain silloin kun käyttäjä on kirjautunut sivustolle.

12. Uudelleenohjauksen tyhjennys. Kuinkahan moni tietää, että Joomla kerää virheellisistä linkeistä listaa, josta niille voi tehdä uudelleenohjauksen oikeaan paikkaan/osoitteeseen. Näitä linkkejä saattaa kertyä satoja tai peräti tuhansia. Jos niille ei tehdä mitään niin turhina ne rasittavat tietokantaa. Julkaisemattomat linkit voi poistaa yhdellä painalluksella Puhdista julkaisemattomat -painikkeesta. Painike taas löytyy komponentista Uudelleenohjaus. Esim. arkistoidut linkit ei lähde mihinkään.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Tämä toiminto tuli tarpeeseen. Vuosien saatossa virhelinkkejä kertyy mielettömiä määriä. Linkkien keräämisen voi tietysti estää asettamalla keräystä hoitavan liitännäisen julkaisemattomaksi, mutta tarpeelliset uudelleenohjaukset jäävät silloin tekemättä.

13. Sivuston ja sivupohjan asetukset etusivun kautta. Käyttäjän valikkoon (esim.) voi luoda linkit sivuston ja/tai sivupohjan asetuksiin. Tämä edustaa sitä uutta linjaa, että entistä isompi osa sivustosta voidaan hoitaa etusivun (Front End, julkisivu) kautta. Täysin kaikkia asetuksia etusivun kautta vielä pysty hoitamaan, mutta antaa ajan hiukan kulua. Sivuston voi laittaa Offline-tilaan etusivun kautta, tälle on varmaan käyttöä. Kannattaa tietysti laittaa linkkien käyttöoikeudeksi Super Users.

Mr. Ylläpidon kommentti:
Tämä taisi olla jo yksi kommentti yli tusinan, mutta ei olla laskuissa aina niin tarkkoja.

Loppulause:
Mr. Ylläpito testasi kaikki esitellyt ominaisuudet ja niiden toimivuuden. Toimivat. Ominaisuuksien selvittelystä ja esittelystä voi antaa palautetta Mr. Ylläpidolle esimerkiksi Ota yhteyttä/Kuuma linja -sivun kautta. Virheistä ja muista oikaisua vaativista kohdista ennen kaikkea.


Lue myös artikkeli Joomla 3.6 - uudet ominaisuudet